воскресенье, 4 декабря 2011 г.

Сексуальне мистецтво


Однією з характерних рис сучасного мистецтва є його орієнтованість на глядача і на його гаманець. Очевидно, що чим успішніше в творі реалізуються потреби та запити глядача, тим більше нарахувань переходить в кишеню автора.
Що зараз ми хочемо отримати від походу на виставку, в театр, в кіно? Більше емоцій, більше картинок і, мабуть, менше катарсису (тобто очищення через страждання). Все це дуже схоже на бажання розслабитися і забутися, причому з найменшими інтелектуальними витратами і без наркотичного та алкогольного сп'яніння ... Так, все вірно. Сучасне мистецтво змахує на секс.


Тріумфально пройшла по країні 2 частина «Сутінків». Причини дикої популярності цього фільму криються у відсутності сексу. Ні, ну це ж очевидно: всі читали тетралогію Майер очікували, коли Белла вже умовить Едварда, а він-то, він-то ... Мало того що джентльмен, так ще й не намагається затягнути вподобану дівчину в ліжко. І навіть більше того - проповідує секс після весілля! Ну хіба не мило? Таким чином, вся популярність книг Майєр полягає в тому, що вони утворюють прелюдію. І взагалі передчуття біса важливо в сексі.

На останній Бієннале сучасного мистецтва все було виключно динамічно й різноманітно. Різні комахи і рептилії їли один одного, пташки грали на електрогітарах, а на стіні красувався малюнок жіночих статевих органів. Я до сих пір дивуюся, що хотів сказати цим автор. Але стоять біля стенду хлопчик і дівчинка (тримаються за ручки, трояндочка, романтика) серйозно і вдумливо розглядали цю чудову картину.

Секретна машина Рейнольда Рейнольдса, бієнале в Москві, 2009 рік:









Сучасне мистецтво як відсутність сором'язливості і запрошення до відвертого обговорення раніше табуйованих тем робить великий крок вперед. Добре це чи погано? Для деяких, безумовно, це виявиться важливим і значущим, бо перебувати в світі, повному відвертих зображень, і не вилікуватися від зайвої сором'язливості неможливо. Інше питання - чи всім потрібно від неї лікуватися?

Зараз все стало надто легко і доступно. Секс не є більше справою двох, він стосується соціуму цілком. І ніхто не знає, що сформувало його сексуальні уподобання - спогади дитинства або пізніше почуті і побачені картинки, фільми, скульптури.

Але надмірність сексу навколо та неможливість піти від нього негативно позначаються на психіці. Адже людина перестає усвідомлювати тонку грань між вигадкою та реальністю, між живою людиною і створеним фантомом, якого ніщо, крім фізіологічної сторони відносин, не цікавить. Звичайно, неможливо зовсім відгородитися від потоків сексу, який виливається з усіх боків завдяки придбаних квитків. Але ставитися до нього як до іронії можна - зрештою, епатаж виглядає кумедно, але не розхитує глибинні основи особистості.

Комментариев нет:

Отправить комментарий